Szuszék (ácsolt láda)
Hagyományos szerkezettel, vésett díszítménnyel készülő bútor. Eredeti funkciójának megfelelően napjainkban is ideális nászajándék.
Első szuszékomat 1993-ban csináltam tölgyfából, Kajtár Rudolf 1989-es őrségi gyűjtését felhasználva. Az említett darab az 1994-95. évi XI. Országos Népművészeti Kiállításon bútor kategóriában bronz plakettet kapott, 2002-ben Magyar Kézműves Remek díjat nyert.
A díszítőelemek minden esetben személyre szabottan jönnek létre, illetve a majdani használati körülmények is befolyásolják őket. A festett darabokhoz használt színezék a fekete bodza bogyójából készül.

A ládák ára mérettől, anyagtól, díszítettségtől függően 80–180 000 Ft.

A szuszék az egyik legősibb, szinte napjainkig az eredeti formájában fennmaradt bútorunk. Felépítésében, díszítésében és elnevezésében antik mediterrán eredetű. Valószínűleg szláv közvetítéssel került hozzánk a honfoglalás után, de más feltételezések szerint eleink már a Kárpát Medencébe érkezésük előtt ismerték és használták.
A tatárjárás idején az Őrség érintetlen maradt, így konzerválódtak a régi formák. Ennek következtében az ott fellelt szuszékok – amelyek jól felismerhetően különböznek az ország egyéb tájain készítettektől –arányaikban, az alkalmazott formákban a legkorábbi darabok jellemzőit viszik tovább.


A „Magyar Kézműves Remek” díjazottja, 2004-ben.
SZUSZÉK szuszék - bükk ŐRSÉGI ÁCSOLT LÁDA
kicsi szuszék
CSERESZNYE SZUSZÉK

TETŐ

MINTA

Pais-Horváth Péter, 9798 Ják, Kossuth utca 35. email: faktura@isiscom.hu telefon: +36 20 462 2584