Bölcsőt készíteni öröm. Az ember kicsit mindig kap a babaváró szülők, nagyszülők boldogságából. 
Az elsőt 2004-ben csináltam. Hagyományos, esztergált oldalú talpas bölcső volt, cseresznyefából, kis faragással.
Azóta számtalan darab került ki a műhelyből. A talpas bölcsők kitámasztót kaptak, aztán lett lengő bölcső, többféle. Ezek készültek rugóval, lengéskorlátozó zárral is. A nagy részük fenyőből, vagy a gyerekbútorhoz annyira alkalmas meleg színű égerfából lett. De használtam tölgyet, bükköt, juhart, szelídgesztenyét. Volt, hogy a dédnagymama tanyájának az udvarából kivágott eperfa adta az alapanyagot. 
Kedves rutinná vált a velük való munka. 2018-ban úgy döntöttem, hogy mielőtt unalmas vagy terhes kötelesség lenne, abbahagyom.

Talpas bölcső
1.

1. Égerfa bölcső, kis faragással, esztergált oldallal. Az égert mindenféle gyerekbútorhoz szeretem használni. Már a munka során meg lehet tapasztalni, mennyire barátságos, (együttműködő,) homogén anyag. A színe frissen világos sárgás-vörös, idővel érik, sötétebb, melegebb lesz. 

Faragott bölcső
2. Faragott bölcső
3. Lengő bölcső
Fehér bölcső
4. Festett bölcső

4. Nem szoktam festeni a bútorokat. A ritka kivételek egyike. A Biopin Deko-trend festék talányos, de szerethető anyag. A fényviszonyoktól függően határozottan eltérő árnyalatokat képes mutatni. Másmilyen reggel és délután, napsütésben, borult égnél és villanyfényben.

4. Faragott bölcső
5. Faragott égerfa
6. Függesztett

6. Mennyezetre (födémre) függesztett bölcső. A képen látható “pártás” vég-formát nagyon szerettem.

Bölcső kitámasztás
7. Bölcső talp, kitámasztással
8. Szerkezeti részlet
Fenyő bölcső.
9.

9.  Egy tiszta formájú, jó arányú  állványos lengő bölcső. A lengő mozgás ennél is kiiktatható, a bölcsőkosár rögzíthető. Kedves darab.

10. Ahogy írtam, nem készítek már bölcsőt. De szívesen megosztom bárkivel a vázlatokat, méreteket, amelyek alapján dolgoztam. Ezek összefirkált, esetenként csak egy papírfecnire felskiccelt részletek, de hozzáértő ember számára hasznos segítséget jelenthetnek.
Telefonon is szívesen válaszolok a kérdésekre a bútorok szerkezetével, részletmegoldásaival kapcsolatban.
Tervezem, hogy rajzolok könnyen érthető, letisztázott ábrákat, amelyek alapján akár barkácsoló édesapák is nekiláthatnak egy darab megalkotásának. De ez még várat magára. 🙂

bölcső terv
10.

A galériában a valamikori bolcsobolt.hu oldalról átmentett, kis felbontású képek.A lengő bölcsők három különböző fajtáját jól illusztrálja az első három ábra.