Ebben az ékezőasztal mellé készített székben minden megvan, amit egy mai bútorban látni szeretek. Előképe a nagyon régi szerkezeti szemléletet hordozó hegedűhátú szék (moravian chair). Annak a nehézkességét sikerült elhagyni, de a szilárdságát őrzi ez az ülőbútor. Az íves háttámasz felépítése és rögzítése kifinomult technikát igénylő műveletek.
Érdemes az oldal alján a részleteket mutató képeket kinagyítani (kattintással): szépen mutatják a gondosan kidolgozott szerkezeti részleteket, a kétféle fa szépségét.
A lábak, amelyek a súlyt hordozzák, cseresznyefából vannak. Az ülőlap és a kétrétegű háttámla anyaga a könnyebb égerfa. Ennek köszönhető, hogy bár teljes egészében tömör fabútor, könnyedén emelhető, mozgatható. 

1.

1.  A mellett, hogy visszautal az előképekre, mentes a felesleges sallangoktól. Modern, letisztult design: a hat alapvető szerkezeti elem egyenesei és ívei határozzák meg a formát.

2.

2. Lent a karcsú lábak, fent a gerinc ívét formázó rugalmas háttámla.

design szék
3.

3. Tiszta forma, természetes arányok.

4.

4. Az ülőlap anyaga az úgynevezett “lágylombos” éger barátságos, halványvörös fa. Harmóniában van a lábakat adó keményebb, karakteresebb rajzolatú cseresznye színével.

5.

5. A két rétegből ragasztott támla meglepően nagy terhelést tud felvenni. Ha nekidőlünk, rugalmasan támasztja a hátat, ennek köszönhetően nem statikusan terhelődik – kevésbé fárad el.

ékelt székláb
6.

6.  A lapot áttörő lábak sötétebb keresztmetszetén a világos (juharfa) ékek vonala.

Stzék szerkezeti részlet
7.

7.  Az égerfa csak az olajozás után mutatja meg a benne rejlő színgazdagságot. Addig a gyakorlott szem is csak sejti, hol lesz sárgás, hol fordul tüzes vörösbe. Évek alatt aztán egyöntetű, mély árnyalatot vesz fel.