Hokedli

2011-ben, az akkor Düsseldorfban rendezett Eurovíziós Dalfesztivál idején meghívtak, hogy vegyek részt az erre rászervezett “40 stools from 40 countries” kiállításon. Erre készítettem egy ülőbútort. Felkerült a (régi) honlapomra, de igazából nem akartam többet foglalkozni vele.
A közelmúltban többen is érdeklődtek felőle. Úgy tűnik, van igény erre az elnevezésében a retro/vintage hullámra utaló, de funkciójában örök ülőbútorra. Minden konyhában, étkezőben jól jön néhány könnyen mozdítható, ugyanakkor kényelmes szék.
A bútor formájában visszautal a hagyományos fejőszékekre. Az elemek finom arányai, a részletek kézműves kidolgozottsága miatt viszont összetéveszthetetlenül modern, friss bútordarab. Mellőzi a hagyományos hokedli nehézkes oszloplábas megjelenését, de tökéletesen megfelel a funkciójának. 
A napokban elkezdtem megint foglalkozni vele. Újragondolom a szerkezetet és az anyagait is. Lesz teljes egészében tömör fa változata, de továbbviszem a rétegelt falemez ülőlapos elgondolást is. Az új darabok hamarosan megjelennek!
Addig is feltöltöttem a korábbi fotókat. A képek kattintással (mobil eszközökön húzással) nagyíthatók.

A következő képen: kőrisfa szerkezet, tölgy lap.

Szemből. Könnyed, de nagy teherbírású keményfa szék. A konyhában munkatárs, az étkezőben hasznos és szép berendezési tárgy. 

Aprócska bútor, figyelemre méltó részletekkel

Tölgyfa