Egyenes vonalú, tiszta szerkezetű, nagy teherbírású bútor. Szépségét anyaga és gondosan kialakított arányai mellett a fekete dió, vagy szilvafa ékekkel kiemelt szerkezeti csomópontok ritmusának köszönheti. Részletmegoldásai kézi munkával készülnek. Ilyenek az említett csapok mellett a körtefából készített polctartók, vagy a lábvégek is.
Akinek vannak becsben tartott könyvei, egy idő után szeretné őket méltó helyre tenni. Ezért született ez a polcrendszer.
A képek többsége kattintással nagyítható. 

Fa könyvespolc
1.

1. Az első darab teljes egészében juharfából készült, szilvafa ékekkel. (Azóta is szolgálja a gazdáit, több költözést, festést, áthelyezést vészelt át sérülésmentesen.) A lap alján lesz róla kép.
Később készítettem kőrisfa könyvespolcot. Arról a folyamatról készült egy blogbejegyzés, IDE kattintva elérhető:

Az utolsó – szerencsés – kísérlet eredménye pedig a tölgy lábakkal, kőris polclapokkal összeépített darab. Ez fekete dió ékeket kapott.

Fa polc
2.

2. A könyvespolc szétszedve („lapra szerelten”) szállítható, szerkezete lehetővé teszi, hogy utólagosan bővíthető legyen, vagy kivegyünk belőle elemeket. Egy-egy polcrendszer két – egy jobb és egy bal oldali – végelemből, tetszőleges számú közbülső létrából és a köztük levő polclapokból és összekötő rudazatból áll. (Például egy négy polcsorból álló összeállítás áll egy jobbos és egy balos végelemből, három közbülső elemből és a négy polcsorból és a hozzájuk tartozó négyszer négy összekötő rúdból.)
Méretei:
Polcközök szélessége (oszloptávolság): 80-95 cm; magassága 210 cm, hasznos mélysége 30 cm, teljes mélysége 38 cm.
Előzetes egyeztetés alapján (anyag, méret) részletes árajánlatot küldök.

Fekete dió
3.

3. Fekete diófa, világos juharfa ékekkel. . Ugyanaz a szerkezet, fiókokkal. A ritka, értékes faanyag sötét színe különösen jól érvényesül világos fal előtt.

Polc láb
4.

4. A tölgy lábas, kőris polclapos konstrukció  láb felőli csomópontja.

5.

5. Ugyanaz, kicsit feljebb. Három nemes anyag találkozása.

Konyvespolc - keményfa
6.

6. A lábakhoz, a polc oldalához,  a fiókok előlapjához és a fogantyújához is kiváló, válogatott anyagok kerülnek. Nem csak a műszaki minőség, a fény, szín, és a deszkák erezete is fontos szempont.

7.

7. Egy könyvespolc akkor kel életre, ha használni kezdik…

8.

8. Az első ilyen polc 2005 környékén készült juharfából.

A galériában: a juharfa polc egy csomópontja, és a munka néhány szép pillanata