“Egy hatvan – száz évig növő fából nem csinálhatunk olyan bútort, amit tíz év után kidobunk…”

Faktúra bútor - környezet
1.

1. Tartósság
Az első szempont minden tárgy tervezésénél, hogy ne eldobható cikkek készüljenek. A szerkezetek igazodnak az anyag tulajdonságaihoz – lehetővé teszik a fa természetes mozgását. A kötések, akár fa, akár fém elemekkel, szilárdak, hosszasan megbízhatóan működnek. Ha pedig az  évtizedek folyamán megkopnak, szakszerű javítással újabb  generációnyi időt adhatunk nekik.

 

2. Felület
A felületeket természetes olajokkal, viaszokkal kezelem. Ezek engedik lélegezni a fát, e mellett az anyag natúr színét és fényét adják vissza. Ha valahol elkerülhetetlen a szintetikus anyagok használata, ott vizes bázisú lakkot alkalmazok.

2.
Természetes bútor
3.

 

3. Faanyag
Csak Magyarországon honos fákat használok a munkáimhoz, és kerülöm a távolról, jelentős környezetterhelés árán ideszállított fűrészárut.

4. Anyaghasználat:
Gondosan válogatom ki, hova milyen a anyag kerül. Minden bútor egyenként készül, minden alkatrészhez egyenként keresem meg a megfelelő darabot. Ennek köszönhetően kevés hulladékkal tudok dolgozni. Még az íves darabok mellől kikerülő kisebb-nagyobb hasábok sem vesznek kárba.
Nem dobok ki minden egyes csomós, repedt fát. A hibás részeket, ha lehet, kiejtem, a nagy értékű fák felületén lévő kisebb hibákat  kijavítom.

Javítás
4.
5.

5. Folyamat, technológia, csomagolás
Úgy alakítom ki a műhelyben a világot, hogy az  apró dolgokra is figyelek. A csavarokat, kisebb szerelvényeket másodlagosan felhasznált dobozokban tartom, csomagoláshoz használt kartondobozokat darabolok el. Már a tervezés során is újrapapírt használok.